Siliconenpleister of Minerale pleister?

Siliconenpleister

Een siliconenpleister Knauf SKap heeft in grote lijnen dezelfde kenmerken als een minerale krabpleister nl. waterwerend en dampdoorlatend. De siliconenpleisters zijn kras –en stootvast, weersbestendig, slagregendicht, onderhoudsarm ( algwerend ) en qua structuur, egaal en regelmatig. De kleuren zijn te kiezen uit de standaard kleurenwaaier van Knauf.

 Eigenschappen van Siliconenpleisters:

 • waterafstotend
 • licht dampdoorlatend
 • niet in de massa gekleurd (enkel de afwerkingslaag is gekleurd, onderliggende lagen niet)
 • grotere elasticiteit dan minerale pleister
 • lichter dan minerale pleister

Deze laatste eigenschap maakt siliconenpleister de afwerking bij voorkeur indien er op isolatie gepleisterd wordt .

 

Minerale pleisters

Minerale pleisters of krabpleisters zijn samengesteld uit natuurlijke bestanddelen: kalk, cement en zand. Deze worden aangevuld met granulaten vulstoffen en kleurpigmenten. Minerale pleisters worden in één laag geplaatst, deze laag is volledig gekleurd, daarom zegt men dat minerale pleisters "in de massa gekleurd" zijn. Na het plaatsen van de laag bepleistering, wordt deze "gekrabd" waardoor de bepleistering een specifieke textuur krijgt.

Eigenschappen van minerale pleisters:

 • hard (duurzaam)
 • milieuvriendelijk (omdat ze op basis van natuurlijke bestanddelen samengesteld zijn)
 • ademend
 • kleurvast (in de massa gekleurd, doordat de gehele laag kleur heeft geven kleine beschadigingen zoals ondiepe krassen geen kleurverschil)

 

Gevelisolatie?

Gevelisolatie wordt niet alleen toegepast om energie te besparen. Hieronder de belangrijkste argumenten die opdrachtgevers hanteren om over te gaan tot de toepassing van gevelisolatie, in nieuwbouw en renovatie:

Verfraaiend

Gevelisolatie zorgt voor verfraaiing van de gevel. Veel woonwijken/huizen/gebouwen zijn inmiddels door de strakke afwerking opgewaardeerd. De verkoopbaarheid / verhuurbaarheid van het vastgoed wordt daardoor verhoogd.

Isolatiemogelijkheden

De isolatiedikte is in principe onbegrensd. Dit in tegenstelling tot veel andere isolatiemethodes.

Bouwtechnisch beter

Gevelisolatie biedt ook technische verbeteringen. Thermische spanningen in de buitenmuur worden tegengegaan. Koudebruggen kunnen veelal eenvoudig worden voorkomen.

Comfortverhogend

Gevelisolatie verhoogt het leefcomfort in de woning. Een aantal voorbeelden van deze comfortverhogende eigenschappen:

 • Het warmteregulerend vermogen van muren De bouwfysica toont aan, dat het aanbrengen van de isolatielaag aan de buitenzijde van een gevel, de beste manier van isoleren van gevels van (bewoonde) gebouwen is. De geïsoleerde buitenwand slaat overdag de warmte die in het gebouw geproduceerd wordt op; 's avonds en 's nachts, als er niet meer gestookt wordt, staat de wand deze opgeslagen warmte naar binnen af. Een gelijkmatige verwarming van de woning is het resultaat. Deze eigenschap staat bekend als het z.g. warmteregulerend vermogen van muren.

 • Het opheffen van 'valse tocht' : Lucht die door een ongeïsoleerde wand afkoelt, zakt naar beneden. Dit wordt ervaren als tocht. Dit verschijnsel wordt 'valse tocht' genoemd. Omdat een muur met gevelisolatie veel minder snel afkoelt zal 'valse tocht' niet optreden.

 • Het tegengaan van schimmelvorming Op een koude ongeïsoleerde gevel kan condensatie optreden. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan. Een goed geïsoleerde muur blijft warm en voorkomt zo condensatie. De genomen isolatiemaatregelen moeten zodanig zijn dat de woning geventileerd kan blijven